LEGIONELLAPREVENTIE DANKZIJ ELEKTRONISCH WATERMANAGEMENTSYSTEEM
02:38
12-11-2019

Legionellapreventie dankzij elektronisch watermanagementsysteem

Schell, de Duitse fabrikant van sanitaire armaturen voor de utiliteitsbouw, heeft als één van de eerste aanbieders een elektronisch watermanagementsysteem ontwikkeld. Met het systeem, dat eSchell heet, kunnen douches, wastafels, toiletten en urinoirs in sanitaire ruimtes worden aangestuurd. Stagnatiespoelingen en thermische desinfectie kunnen centraal ingepland en uitgevoerd worden. Het systeem logt bovendien alle activiteiten zodat gebouwbeheerders kunnen bewijzen dat ze de juiste hygiënemaat­regelen hebben genomen.

“Het lijkt tegenstrijdig, maar de moderne sanitaire voorzieningen hebben het risico van legionallabesmetting eerder vergroot dan verminderd”, zegt dr. Peter Arens, directeur Product Management bij Schell. “Dat is te wijten aan de opkomst van complexe met veel tappunten en de bundeling van koud- en warmwaterleidingen in leidingschachten. Het water wordt warmer en er zijn meer leidingen waarin het water stilstaat. Ook de opkomst van douches, whirlpools en airconditioning werkt de groei van de legionellabacterie en de verspreiding daarvan in de hand.”

Slanke installaties

Arens is van origine microbioloog en houdt zich al zo’n twintig jaar bezig met sanitaire systemen. Hij is van mening dat een doordacht ontwerp van sanitaire systemen de kans op een legionellabesmetting aanzienlijk kan verminderen. “Daar zijn regels voor. Er mogen bijvoorbeeld geen dode leidingen in gebouwen liggen. En men moet toezien op het gebruik van de juiste materialen en onderdelen. Sommige soorten kunststof stimuleren de groei van biofilm in leidingen, die als voedingsbron voor bacteriën dient, terwijl ook slecht functionerende kranen en terugslagkleppen legionellabesmettingen kunnen veroorzaken. Ik adviseer altijd ‘slanke’ installaties, want bij een grote doorsnede van buizen en verbindingsstukken neemt de kans op stagnerend water toe en dus ook de kans op besmetting.”

Arens wijst vooral ook op de voordelen van elektronische systemen. “Kijk bijvoorbeeld naar kranen. Door aanraking van de kraan blijven er bacteriën op de handen achter. Het is bewezen dat elektronische, contactloos bediende armaturen het risico op besmetting met 80 procent verminderen. Met elektronische systemen kun je automatische stagnatiespoelingen uitvoeren en het aantal spoelingen, de duur en de frequentie daarvan programmeren. Een elektronisch systeem registreert bovendien feilloos alle spoelingen, zodat gebouwbeheerders op elk moment de veiligheid van de installaties kunnen aantonen.”

Elektronisch watermanagementsysteem

Schell heeft vorig jaar eSchell, een elektronisch watermanagementsysteem op de markt gebracht dat nu ook in Nederland verkrijgbaar is. “Het systeem is gebaseerd op een softwareplatform met een Ethernet en WLAN-interface”, licht Arens toe. “Het systeem is programmeerbaar en maakt het online aansturen en bewaken van de wateraanvoer van maximaal 64 wastafels, douches, toiletten en urinoirs per server mogelijk. Er kunnen eenvoudig meerdere servers aan elkaar gekoppeld worden. Het systeem werkt via kabel, maar ook met radiosignalen of een combinatie van beide. Een voorwaarde is wel dat bij elke armatuur een Schell bus-extender kabel en/of de Schell busextender radiozender geïnstalleerd wordt, die de datacommunicatie tussen server en armatuur regelt. De radioverbinding wordt gelegd via een draadloos mesh-netwerk, waarbij zelfs over lange afstanden een goed bereik gegarandeerd is. Daardoor zijn ook monitoring, bewaking en onderhoud van de sanitaire voorzieningen op afstand mogelijk.”

Het eSchell-watermanagementsysteem is overzichtelijk opgebouwd en makkelijk in gebruik. De eSchell-­watermanagementserver SWS is de kern van het systeem. Hij stuurt, monitort en registreert belangrijke functies zoals stagnatiespoelingen en thermische desinfectie. Storingen worden onmiddellijk herkend en gemeld. De server kan met behulp van de IP-interface eenvoudig in elk bestaand lokaal netwerk of gebouwbeheersy­steem geïntegreerd worden. De SWS-gateway vertaalt het SWS-protocol dan automatisch naar het gewenste busprotocol.

Grafisch scherm

Bijna alle sensor- en CVD-armaturen van Schell voor wastafels, douches, wc’s en urinoirs kunnen aan eSchell gekoppeld worden. Ze beschikken namelijk over een geïntegreerde eSchell-elektronicamodule waarmee data uitgewisseld kan worden. Met de Schell apps voor PC of mobiele telefoon kunnen de parameters en instellingen voor de sanitaire ruimte eenvoudig vastgelegd worden en naar individuele armaturen of groepen van armaturen worden gestuurd. Zo kunnen de waterlooptijd, temperatuurbegrenzing, piekoptimalisatie (bijvoorbeeld in voetbalstadions) en duur en interval van stagnatiespoelingen ingesteld worden. Het configureren en instellen van groepen en het plannen van bijvoorbeeld spoelbeurten gebeurt in een overzichtelijk grafisch scherm. Ook thermische desinfectie – groepsgewijs of per sectie – kan met eSchell centraal via de watermanagementserver aangestuurd worden.

Het eSchell watermanagementsysteem is een volledig zelfstandig systeem voor het behoud van de waterkwaliteit. Het systeem is bedrijfszeker en gemakkelijk te installeren. Installatie door een erkend installateur wordt aanbevolen om er zeker van te zijn dat alle aangesloten armaturen door het systeem herkend worden. De basisinstellingen worden vervolgens overgedragen aan de exploitant van het gebouw of aan de facility manager.

“Ik ga ervan uit dat elektronische armaturen en systemen over een paar jaar in veel gebouwen de standaard zullen worden”, besluit Arens. “De kosten dalen en de voordelen zijn enorm. Gebouwbeheerders zijn duur en vaak druk, dus een automatische oplossing voor de uitvoering van stagnatiespoelingen en thermische desinfectie wordt steeds aantrekkelijker om legionellabesmetting te voorkomen.”

Tekst: Theo Snijders
Beeld: Schell

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Aquapro partners

Minister Van Nieuwenhuizen geeft startsein voor schoner water Eems-Dollard