Medicijnresten UV
00:43
22-11-2019

Jotem Vriezenveen pakt medicijnresten in rioolwater aan met uv-licht

De Advanox zuiveringsinstallatie, is het product van nauwe samenwerking tussen firma’s Jotem uit Vriezenveen en Van Remmen UV-Technology uit Wijhe. De Twents/Sallandse combinatie maakt de technologie toepasbaar voor afbreken van medicijnresten in rioolwater. Dat gebeurt met behulp van ultravioletlicht en waterstofperoxide.

Antibiotica

Zoals bekend wordt rioolwater na te zijn gezuiverd, geloosd op oppervlaktewater in kanalen, beken en rivieren. Alle medicijnresten zijn er dan echter nog niet uit, en dat is niet alleen funest voor flora en fauna, maar kan ook leiden tot het ontstaan van micro-organismen die resistent zijn tegen antibiotica. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) voorspelt dat anno 2050 mogelijk meer mensen overlijden als gevolg van antibioticaresistentie dan aan kanker.

Investeringen

In Europees verband is er nog geen verplichting om alle medicijnresten uit rioolwater te verwijderen. In dat opzicht loopt Jotem vooruit op wat nog komen gaat. De investering in de Advanox installatie is dan ook een investering in de toekomst. Ook de provincie Overijssel droeg via Oost NL met een innovatiesubsidie voor één derde deel bij aan de ontwikkeling van de Advanox.

In het Zweedse Växjö is de installatie momenteel geïnstalleerd bij het gelijknamige waterschap en ondergaat de Advanox zijn Europese vuurdoop. De Advanox heeft een capaciteit van 130 kuub water per uur. Jotem wil met Van Remmen als toeleverancier, gaan fungeren voor aannemers, die waterzuiveringen bouwen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Jotem , Jotem Vriezenveen , Medicijnresten

Aquapro partners